Hollókőn járt a Magyar Demokrata stábja | Interjú

Divat a hagyomány! - Fehér Jánosné állandó kiállítása Hollókőn

Hollókőn járt a Magyar Demokrata stábja | Interjú

Bemutatkoztak az első, Hollókői világörökség védjeggyel ellátott termékek pénteken a Nógrád megyei községben. Az önkormányzat által életre hívott védjegyprogram első eleme a hollókői hímzés. Fehér Jánosné Vincze Irén népi iparművész, viseletkészítő Divat a hagyomány című kiállításán az első védjegyes darabokat ismerhette meg a nagyközönség.

palocviselet_holloko_divat_a_hagyomany
Divat a hagyomány! – állandó kiállítás Hollókőn

Hollókő szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és az itt lakók máig őrzik hagyományaikat, színeiket, ízeiket. A népviseletet az ünnepek alkalmával nemcsak az idősek, hanem a fiatalok is magukra öltik. Ez is nehezítette a feladatot, amelyre a hollókői önkormányzat munkatársai Fehér Jánosnét felkérték, aki 1986 óta a népművészet ifjú mestere, 1987-től népi iparművész, 2006 óta a népművészet mestere, azaz a népművészeknek járó legnagyobb állami kitüntetés birtokosa. Két fia, Fehér Zsombor és Viktor a Fonogram-díjas Kerekes Band alapító tagjai.

Fehér Jánosné egy kis palóc faluból származik, Fedémesről, édesanyjától tanulta a szövés, hímzés, varrás művészetét.

– A Jóisten biztos nagyon szeret engem, amiért ilyen lehetőséget adott a kezembe. Én csak elindultam ezen az úton, ahogy a szülőházban engem neveltek: a hagyomány tiszteletére, a munka szeretetére, és hogy mindig azt becsüljem meg, ami az enyém. Harminc évvel ezelőtt azt mondtam, hátha egyszer megérem, hogy az Ircsi-féle inget keressék, ma pedig ez tényleg így van, keresik – mondja az alkotó.

Az önkormányzati tulajdonú Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. őt kérte fel olyan viseletek megalkotására, amelyek őrzik a hagyományt, ugyanakkor modernek, a mai kor igényeinek is megfelelnek.

– Harminc éve viseletkészítéssel foglalkozom, mégis, amikor megkerestek, nagy fejtörést okozott, hogy elvállaljam-e, vajon meg tudok-e felelni az elvárásoknak. Hollókőnek nagyon szép a hagyományos viselete, és ezeket az asszonyok a különböző rendezvények alkalmával ma is használják, ez is hozzátartozik a faluhoz. Ezért volt nehéz a feladat. Ezekben a ruhákban megjelenik a múlt és a jelen is, de fontos, hogy ezt mind a jövőnek szánjuk, hogy maradjon meg utánunk valami. A hímzéseknek, viseleteknek tovább kell élni – hangsúlyozta Fehér Jánosné.

palocviselet_holloko_divat_a_hagyomany02
Fehér Jánosné által készített viseletekből nyílt állandó kiállítás Hollókőn

Az önkormányzat tervei szerint az eredeti hollókői értékeket sorra levédik, mind a viselet, ételkultúra, mind a turisztika vonatkozásában. A számukra legkülönlegesebbel, a hímzéssel kezdték az oltalom alá vett értékek sorát. A hollókőiek ugyanis nem szeretnék viszontlátni hímzéseiket tornacipőkön, fürdőruhákon, szeretnék megóvni közös kincsüket az elértéktelenedéstől, a gagyivá válástól, ebben segít a védjegyprogram.

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere szerint a megújulást is szem előtt kell tartaniuk.

– Nehéz a palócok között újulni, mert a palóc ember olyan, akinek úgy jó, ahogyan régen volt. Nem alakítani, inkább megélni szeretjük az életet. Először engem is meg kellett győzni, hogy a védjegy szükséges. A védjegyek segítségével sorban összegyűjtjük az elmúlt évtizedek, évszázadok értékeit, amit magunkénak vallhatunk – mondta a megnyitón a polgármester.

A szemet gyönyörködtető, kiállított mintadarabokhoz hasonló termékeket a nagyközönség meg is vásárolhatja a Guzsalyas házban.

A Magyar Demokrata stábja Hollókőn járt a Divat a hagyomány! kiállítás megnyitóján. Beszámolójuk az újság oldalán is elolvasható.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>