A Palócviselet a Milánói Világkiállításon | Beszámoló

Magyar pavilon a milánói EXPO-n

Mikor a milánói Világkiállítás kézműveseinek jelenlétének lehetősége felvetődött, nem hittem el, hogy magam is részese lehetek ennek az életre szóló élménynek, de végül még is úgy adódott, hogy tagja lettem 2015. szeptember 15-én induló 8 fős kézműves csapatnak:

Tátrai Zita tojásíró, Sajgó Zoltánné gyöngyfűző, Nyikus Anna szövő és hímző, Nagyné Török Zsóka fazekas, Nagy László fazekas, Vincze Mátyás papírmerítő, Lovászné Juhász Rita csipkeverő és jó magam palóc viseletkészítő.

A NESZ 56 Tagszervezetéből összesen 205 fő jelentkezett, ebből 88 fő utazhatott a Világkiállításra májustól – október végéig. A Heves megyei Népművészeti Egyesületből 3 fő jelöltből, Lovászné Juhász Rita és Fehér Jánosné kapott felkérést a NESZ Vezetőségétől.

A magyar pavilon büszkeségeinkről, hungarikumainkról a magyar értékekről szólnak. Az emberi kéz által előállított termékekről, a fenntartható egészséges élelmiszertermelésről, kulturális örökségünkről, stb. A látogatók megismerhetik a magyar ivó- és ásványvizeinket, valamint gyógy- és termálvizeinket is, melyben nagyon gazdagok vagyunk.

Munka közben
Munka közben

A milánói Világkiállítás mottója: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek”.

A magyar pavilonban minden benne van, ami a legfontosabb, ezért sokan is látogatták ott létünkkor is. Csak szeptember 26-án 32500 ember lépett be a pavilonunkba.

Hétről – hétre különböző események zajlottak ott létünkkor:

„Divattörténet” címmel nyílt fotókiállítás 1900-tól 2015-ig, mely megmutatja a divatváltozását és fejlődését. Ugyanakkor a mai design tervezők ruháiból is láthattunk ízelítőt, köztük Abody Dóra világhírű divattervező ruháját is. Ő tervezte a milánói Világkiállítás hostess lányainak ruháját is, melyért a tervező az EXPÓ legjobb tervezőjének címét is elnyerte. A jelenkor divatja a 2015/16. őszi-téli kollekciói fotókon kerültek bemutatásra, a divathét alatt.

Különböző filmvetítések is zajlottak a pavilonban, köztük a Herendi – Zsolnay porcelán készítését, díszítését és festését is megismerhették a látogatók. Ugyanakkor megismerkedhettek a különböző tájegységek népművészetével is, valamint a „Magyar Népmesék”filmjeit is levetítették.

Miskolc városa is bemutatkozott és láthattuk, hogy a fejlődő város és környéke milyen lesz 2020-ra. Nagy szenzáció volt még Bíró László József kiállítása, amely legfőbb találmányát a golyóstollat mutatta be. A BIRON-t, azaz a golyóstollat immár 70 éve tartják a legnépszerűbb írószernek világszerte.

Méz kiállítás is ott létünkkor nyílt meg, és megérkeztek a mohácsi busók és a kalocsai hagyományőrzők is akik, még színesebbé, látványosabbá és hangulatosabbá tették a magyar pavilont.

Minden nap tartogatott valami meglepetést!

Kultúrák találkozása | Vendégségben az Arab Emirátus pavilonjában
Kultúrák találkozása | Vendégségben az Arab Emirátus pavilonjában

Nagyon sok élménnyel gazdagodtam, úgy, hogy közben én is megmutathattam, hogy hogyan készülnek a palóc hímzések, a mesterke, a borsóka és a subrika. Jó érzéssel töltött el, hogy tetszettek a munkáim, és az a munkafolyamat, amit ott meg tudtam mutatni. Nagyon sokan örültek, amikor felfedezni vélték, hogy ezeket az öltéseket, technikákat ők is tudják, ismerik.

Nagy sikert arattunk mesterség-bemutatónkkal, népművészeti kiállításunkat is sokan megcsodálták. Rácsodálkoztak arra, hogy hogyan készül a csipke, vagy egy-egy ingváll díszítménye.

Jó volt magyarként jelen lenni és örültem azoknak a magyaroknak – köztük egy egri hölgy is – akik fontosnak tartották azt, hogy a magyar pavilont meglátogassák elsőként, hogy aztán nyugtázni tudják, hogy a magyar pavilonban minden a helyén van és minden rendben van. Külön meg kell említenem a magyar hostess lányok szépségét és kedvességét, valamint segítő készségüket.

A milánói Világkiállításon való jelenlét annyi erőt és energiát adott, mely úgy gondolom, hogy életre szóló. Óriási elismerés az, hogy a milánói Világkiállításon az „élő” népművészetünket megmutathattuk a világnak.

Köszönöm a szervezőknek, hogy ilyen felejthetetlen és maradandó élményben volt részem, úgy, hogy közben végeztem a feladatomat, munkámat.

Fehér Jánosné Ircsi | Palócviselet | Eger

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>